Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Teater om hederskultur

Posted on mar 25, 2019

Stjärnlösa nätter- en fantastisk berättelse om rätten att själv välja sitt liv. Om kampen, om skulden och om straffet. Och om den långa vägen till försoning.

Kort sagt en historia som alla borde se då problematiken går att applicera på mycket i en människas liv och som ger många av oss en igenkänning. Stjärnlösa nätter är en roman som Arkan Asasd skrev 2011 och som bygger på hans egna erfarenheter där Arkan vill belysa att det inte bara är unga flickor som kan drabbas av en hederskultur.

I dag har Litorina haft besök av Boulevardteatern, Stockholm, och två av deras enormt begåvade skådespelare Anna-Karin Håkansson och Ulf Evrén. Ett par som på scen får alla i publiken att verkligen andas samma luft. Precis som Anna-Karin Håkansson själv inledde föreställningen med att säga:
– Det fina med en teater är att det händer här och nu och att vi tillsammans andas samma luft.

Under en intensiv timma får vi lära känna Amár som är 18 år och kurd. Han är uppvuxen i Sverige och känner sig svensk. Under en semester i Irak visar det sig att Amárs pappa bestämt att hans son, mot sin vilja, ska gifta sig med sin kusin Amina. 
Där börjar en mycket smärtsam uppgörelse i en släkt där allt handlar om heder. 
Se föreställningen om ni får en möjlighet! 
Tusen tack för en magisk föreställning! 
@boulevardteatern