Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Studieresa till Tyskland

Posted on aug 15, 2016

Litorinas personal och styrelsemedlemmar var på studieresa till norra Tyskland mellan den åttonde och tolfte augusti. Första dagen gick bussturen till Danska Roskilde. Där besökte vi den enormt vackra Domkyrkan och vidare till Vikingaskeppsmuseet innan vidare färd till det charmiga Rostock.

Roskilde domkyrkaVikingaskeppsmuseumet RoskildeVikingaskeppsmuseumet Roskilde

Holstentor Lübeck

På tisdagen fortsatte vi vår resa genom Hansans mäktigaste städer med ett första stopp i Lübeck. Mellan strålande sol och hällande regn besökte vi bland annat Holstentor som är stadens medeltida stadsport.

St Marien Kirche Lübeck

St Marien Kirche är Europas tredje största kyrka och det var här Hansan träffades var fjärde år för att ha stormöte. Kyrkan är en makalöst vacker byggnad med ett tegelvalv som är 38 m högt och den minner rejält om både forna och mer närliggande tider.

St Marien Kirche Lübeck

När kyrkan bombades 1942 föll kyrkklockorna ner och har sedan dess fått ligga kvar på det mosade golvet som en symbol över det förfärliga andra världskriget.

Wismarer Wasserkunst

Vattenkällan vid Wismarer Wasserkunst har spelat en betydande roll för Wismars befolkning.

Wustrow

Den gamla vackra kurorten Wustrow med sina långa vita sandstränder och friska vindar bjöd oss i onsdags  på några härliga timmar. Ett par av oss passade på att ta ett dopp i det sjuttongradiga vattnet.

Wustrow

På torsdagen fortsatte vår resa genom det forna Öst Tyskland och blir längs vägen fyllda med kunskap av vår lärde guide Patrik Hammar. Ack så vackra dessa gamla medeltida Hansastäder är. Sönderbombade hus är återuppbyggda och både Stralsund och Greifswald är lysande exempel på tyska småstäder med stor skönhet.

Wulflamhaus am Alten MarktStralsund

Greifswald

Monument Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald

I  Greifswald lyckades vi äntligen med konststycket att samla alla, nästan alla i alla fall, på en gruppbild. Den togs symboliskt nog utanför Ernst-Moritz-Arndt Universitet, som grundades 1456.

Vid Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald