Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Schizofreni ur ett anhörig perspektiv

Posted on sep 28, 2018

”Sedan den dagen föll glädjen bort och för oss anhöriga blev det ett ständigt letande efter hjälp i ett stort tomrum”. 
Citatet är hämtat ur Anneli Malmborgs föredrag ”Schizofreni ur ett anhörig perspektiv” eller ännu hellre, ” hur en storasyster gör allt för att hjälpa en sjuk och oerhört älskad lillebror”. 
Till texten finns ett dalande flygplan som faller i skyn. Så talande. 
I publiken satt dagens huvudperson Per. Han ville stötta sin storasyster. Så gripande.

Litorinas välbesökta profilföreläsningar fortsätter och i eftermiddags uppmärksammades den kommande psykiatriveckan med en mycket personlig berättelse om schizofreni. Om hur denna hemska sjukdom drabbar både den som blir sjuk och dess anhöriga.

Annelis historia började för över 25 år sedan då lillebror Per helt plötsligt drabbades av en oförklarlig huvudvärk. Det tog sedan fem långa år innan diagnosen ställdes. 
Sedan dess har Per levt med huvudet fullt av olika röster som alla är karaktärer som följer Pers olika styrkor, svagheter och känslor.

Publiken fick följa med genom hopp, förtvivlan, ilska, vanmakt och glädje. 
Genom historien löper en stark syskonkärlek som i de mörkaste stunderna får de båda att orka kämpa vidare. Var och en på sitt sätt.

Anneli kämpar brett för att öka förståelsen för psykisk ohälsa och för att Per ska ha det så bra som möjligt. Per kämpar för att bli frisk och för att göra Anneli glad.

– Per har genom åren blivit sjukdomsmedveten och kämpar själv för att bli frisk. Så pass att han ibland säger att han nog är frisk om en stund, berättar Anneli.

Gå och lyssna på Anneli om ni får en möjlighet!

Stort tack till både Per och Anneli för en viktig eftermiddag!