Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Resa till Polen med kursen ”Östersjöpärlor”

Posted on apr 21, 2015

Måndag 13 april

Pärlorna tillsammans med ett tiotal nordister ankommer till Gdynia där guiden Pawel tar emot. Under hela resan till Frombork (Frauenbork) via Elblag berättar Pawel intressanta fakta om Polen. Vi åker genom blandskog av tall och bok. Här är det vildsvinstätt och polackerna skjuter 400 000 vildsvin varje år. Polens yta utgör 70 % av Sveriges. Lägg till det att man har 38 miljoner invånare jämför med Sveriges dryga nio miljoner. Befolkningstätheten är sex gånger så hög som i Sverige.

I huvudstaden Warszawa bor ca 1,7 miljoner människor. Polen är ett katolskt land med många troende och den största kyrkan är Maria kyrkan i Gdansk som är lika stor som Notre- Dame med plats för 25 000 personer. Staden Gdansk firade 1000 års jubileum 1997 grundat på att biskop Albert nämner den i sin levnadskrönika. Albert, som för övrigt dödades av hedniska balter. Nikolaus Kopernikus föddes i Torun men bodda i Frombork där han var kanik. Kopernikus är begravd i Frombork. En stad med 300 000 invånare och domkyrka. Kopernikus skrev en avhandling om den himmelska sfärens rotation som blev en mycket kontroversiell teori. Faucaultpendeln är ett bevis på att jorden snurrar.

Vår första natt tillbringade vi på Warmia Park Hotell i Pluszki i Masurien som är ett område med över 1000 sjöar. Hit kommer polacker för rekreation och bad. Här är en tystnadszon så motorbåtar är förbjudna.

1410 stod Slaget vid Tannenberg. Fälten för slaget ligger idag orörda och ett museum påminner om när Tyska Orden stred mot Polen-Litauen och Tyskland förlorade. På fälten finns också ett monument som sprängdes av tyskarna 1939. Idag upprest och medvetet ser det delvis raserat ut för att påminna om att historien inte kan raseras.

I Warszawa blev gruppen guidad av svensktalande guiden Kristina. I två dagar fick vi lära oss allt om Warszawa under och efter kriget. Vi bodde på ett hotell i det forna ghetto-området Muranov. Ghettot blev helt raserat under kriget. Det var endast kyrkan som stod kvar. I ghettot samlade man alla judar och därifrån åkte de med tåg till olika läger i Polen.
Efter kriget byggdes stadsdelen upp igen men olika minnesmonument påminner om tiden som var. Det nya museet över judarnas historia ”Polin” ligger centralt i Muranov och är definitivt värt ett besök trots guidens avrådan.

Kulturpalatset centralt i Warszawa var en present från Stalin efter kriget och ser verkligen ut som ett sovjetiskt mastodontmonument över en tid vi helst vill glömma. Idag ligger det flera stora köpcentra vägg i vägg med palatset och konkurrerar om uppmärksamheten. Emporia får konkurrens! Idag är Warszawa en modern storstad med tunnelbana, köpcentra och nybyggda bankskyskrapor.

Fredag 17/4
Resan avslutades med besök i staden Torun på vägen hem. Här åt vi pepparkakor. Såg återigen en staty av Kopernikus och fick en snabbtitt på lutande tornet. Nöjda vände vi hemåt och kom med bussen till färjeläget samma minut som båten skulle avgå. Tack Stena Line för att ni väntade!