Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Peter Glimvall om Karlskronas utveckling

Posted on maj 4, 2017

På denna steniga ö ska jag bygga Sveriges huvudstad, en vacker Barockstad och den ska heta CarlsCrona!

Tänk vad tuff Karl XI var då han stod framför den steniga ön och pekade med hela armen. Framför sig hade han en backig och stenigt ogästvänlig ö som dessutom beboddes av en envis bonde vid namn Vittus Andersson.

– Vem av dagens beslutsfattare hade vågat uttrycka sig så?
I dag har Litorinas publik fått vara med om en riktigt spännande föreläsning genom Peter Glimvall, kommunfullmäktiges vice ordförande.

Peter pratade om Karlskrona ur perspektivet i går, i dag och i morgon. Peter valde att göra några extra nedslag i historien i från det att Karlskrona fick sina stadsprivilegier och framåt i tiden till nutid.
Efter nutiden tog framtiden vid och Glimvall delade med sig av Karlskronas framtidsplaner vad det gäller stadens byggnads expansion. Mot väst, mot öst, mot norr och givetvis den där vattnet är inblandat. Det mest attraktiva läget.
Föreläsningen var mycket givande och lärorik. Eller som Litorinas nya Ukrainska praktikant uttryckte det.
– Nu behöver jag inte läsa på om Karlskrona. Varken om dess historia eller framtid!

En vändpunkt var när staden Karlskrona blev ett av Unescos världsarv.

Det som i framtiden skulle bli konungarikets huvudstad kallar vi Karls Krona. Men nu blev ju Karlskrona aldrig Sveriges huvudstad. Från att ha varit Sveriges tredje stad, är Staun numera en småstad. Dock fortfarande med storartade planer nu när kommunen åter växer. Peter berättade om de planer som finns för att möta behovet som en ökande folkmängd innebär.

Människor idag vill leva i attraktiva miljöer nära vatten. Vad kan vara mer sjönära än en stad i vattnet?

Olika arkitekter har olika inspirationskällor. Arkitekten bakom Kilströms kaj inspirerades av det marina arvet i Karlskrona och Visbykorvetterna som nyligen har byggts i Karlskrona.

Stort tack till dig Peter!