Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Minnesdag för frihetskampen i Baltikum

Posted on jan 13, 2011

Den blodiga söndagen i Vilnius är en tragisk händelse som ägde rum den 13 januari 1991 i den litauiska huvudstaden då fjorton fredliga demonstranter mördades vid en protestmarsch för landets frihet. De blev ihjälskjutna och påkörda av sovjetiska stridsvagnar.

Den 13 januari 1991 försökte de Moskvatrogna krafterna i Litauen bekämpa den växande frihetsrörelsen och ta makt över landet i ett kuppförsök med hjälp av den sovjetiska armén. Under kravallerna omkom fjorton obevapnade civila demonstranter som skyddade Parlamentet och TV-tornet. Över 1000 demonstranter skadades. Kommunistkuppen misslyckades.

Som svar på de blodiga händelserna arrangerades den 9 februari 1991 en folkomröstning. 90,5% av röster var för ett fritt Litauen. Island var det första landet i världen som erkände Litauens självständighet. Gorbatjov ogiltigförklarade folkomröstningen, och TV-tornet var fortfarande ockuperad. Efter kommunisterna i Moskva misslyckades behålla makten i augusti 1991, erkände 90 stater de baltiska staternas självständighet.

Ett stort antal monument och minnesplatser har skapats för att hedra Den blodiga söndagens offer. Många gator och torg i Baltikum är döpta efter dem.

Källa: Artikeln Vilniusser Blutsonntag
i den tyskspråkiga Wikipedia.

Läs mer
Många bilder som visar de tragiska händelserna
Blodbadet i Vilnius: början till slutet av Sovjetväldet – artikel i Svenska Dagbladet