Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Litorinas personalresa dag 3- en heldag i Vilnius! 

Posted on aug 7, 2019

På Litorinas personalresor lär vi oss av varandra vilket är en grund i folkhögskolans pedagogik. Alltid under våra resor så delar vi på uppgifter så som guidning, dokumentation och övrig reseplanering. 
I dag var det därför fyra kollegors tur att guida i Vilnius. 
Patrik inledde morgonen med att åka ut till tv-tornet för att där berätta om de tragiska händelserna 1991 då tusentals litauer samlades vid tornet för att hålla sovjetiska soldater utanför. Natten slutade i tragedi och 14 litauer omkom. 
Jesper bjöd på en arkitektonisk stadsvandring längs Vilnius gator där han valt ut vissa speciella hus som han berättade mer om. 
Strax efter lunch var det Ulfs tur att berätta om den enorma domkyrkan och dess klocktorn vars formella namn är S:t Stanislaus och S:t Ladislaus basilika, som är ett av Vilnius mest kända landmärken. Katedralen ligger på Katedralstorget i början av gamla stan. 
Eftermiddagen avslutades med en rundtur tillsammans med Gabjia i den bohemiska stadsdelen Uzupis där husen pryds av väggmålningar och olika installationer. Området har skämtsamt utropats till en egen republik. 
Tack alla duktiga kollegor som delat med er av er kunskap, på vandringar och i bussen då vi färdats fram under resan! 
Tillsammans ser vi till att lära oss om skolans Östersjöprofil!