Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Kasimirs marknad, en viktig del av stadslivet i Vilnius

Posted on mar 5, 2019

Den 1-3 mars i Litauens huvudstad Vilnius pågick Kasimirs marknad. Det är ett traditionellt evenemang vilket påbörjades på 1600-talet. Då helgonförklarades Sankt Kasimir och utropades till Litauens skyddshelgon. Sedan dess började man fira Sankt Kasimirs minnesdag den 4 mars varje år. Så småningom blev Kasimirs marknad till en viktig del av stadslivet. Marknaden lockar en stor mängd av hantverkare och bönder från hela Litauen och utlandet. 
I marknaden kan man köpa olika produkter tillverkade av Litauens bönder, typiska litauiska kakor, bullar, ostar, litauisk kvass, öl, traditionella maträtter. Man kan hitta olika souvenirer av träd, järn och lera också. Kasimirs marknad är känd för en traditionell souvenir som heter “verba” (trädgren dekorerad med blommor). ”Verba“ kan vara i olika storlekar och gjord av olika färgglada blommor och växter. Traditionellt tar litauerna denna souvenir med sig till kyrkor på palmsöndagen för att välsigna den, som man tror ger ro och lycka hemma. 
Traditionellt kan man lyssna på litauisk folkmusik, delta i olika tävlingar, workshops, skapa olika souvenirer, titta på utställningar och dansa traditionella danser. Kasimirs marknad är liksom ett tecken på att våren är här och man måste vara glad och njuta av solen och värmen som är på väg.

Text: Gabija