Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Julavslutning

Posted on dec 18, 2014

Stämningsfull atmosfär på julavslutningen! Vi deltog i tipspromenaden, smaskade underbara smörgåsar, körde en julquiz och drog vinsten i jullotteriet! Nu är det bara fredag kvar innan jullovet och då träffas vi på engelsk jul i Litorinahavet!

 

Tänkvärda ord

Sitter som alla andra dagar och väntar på bussen. Det är en typisk december morgon, det kalla landskapet skär in i kroppen, och jag längtar bort, till sommaren. När bussen väl anländer är det något som skiljer sig från vardagen. Den röda SL bussen bär på små svenska flaggor. Jag vet ärligt inte varför. Fyller kungen år? Eller är det nationaldagen? Känslan dock, känslan som jag så väl känner igen börjar växa inom mig och jag känner ett obehag, en fientlighet, en känsla av att denna gulblåa flagga inte tillhör mig, att jag som är född i Sverige, uppväxt i Sverige och levt i Sverige hela mitt liv ändå inte har rätt att känna tillhörighet med denna flagga då jag inte är av rätt hudfärg. Då jag inte tillhör den vita majoriteten utan väldigt lätt hade kunnat misstas som en invandrare. En invandrare som vi svenskar tydligen så gärna vill göra något åt. Varför representerar vår nations flagga nu dessa känslor i mig? Kan en flagga vara konservativ? Främlingsfientlig? Svenskarnas parti gör det tydligt för oss. De marscherar stolt, med raka ryggar och med huvudet högt under den svenska flaggan, de utropar sina slagord och sitt hat mot alla som inte är som de själva, under den svenska flaggan.
Har media tillsammans med dessa konservativa nationalister tagit vår nationalsymbol och skapat en känsla av obehörighet för oss som inte har ett svenskt släktträd eller ser ut som en ”Svenne”?
Nazisterna gjorde det med svastikan, de ändrades symbolens symbolik. Låt inte den svenska flaggan representera endast en liten skara människor som inte ser längre än näsan växer. Låt inte de som inte ser det vackra i ett mångkulturellt samhälle väcka rädsla och obehag.
För det är VI som är Sverige. Det är VI som är samhället. Det är VI som varje dag bär vårt land framåt. Invandrare, Svensk eller flyktig, vit, svart eller gul, arbetslös, idrottsstjärna eller studerande – det är VI som ska stå med rak rygg under den svenska flaggan. Det är VI som inte bär på hat som ska känna oss trygga inom nationens gränser. Det är VI där alla är jämlikar som ska hålla huvudet högt – för det är i slutändan det som finns under den svenska flaggan som vi kallar vårt hem.
Robin Sigerbrant, Allmän kurs