Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Härligt möbelsnickeri

Posted on dec 17, 2018

Vår litauiska praktikant Gabija har hälsat på hos Litorinas möbelsnickare. Läs hennes härliga text från besöket:

I förrgår hade jag ett annat besök på Litorinas båtbyggarlinje. Den här gången var det möbelsnickarna som jag ville träffa och prata med. Hur går det hos dem? Jag fick prata med deras lärare Anders och två deltagare som var jättetrevliga och ville gärna berätta om sin erfarenhet som möbelsnickare. När jag kom in sysslade deltagaren Tomas med pardörrar från 1800-talet. Han berättade att det fanns en gammal tant som ville spara dörren i ursprungsskick så hon hade bett Tomas om hjälp och han tackade ja. Tomas berättade också om andra sina verk. En av dem var en lampa som såg ut som en kotte. Ni kan hitta den på bilden nedanför. Visst gjorde han den själv! 
Sedan träffade jag en kvinna som heter Elisabet. Hon talade om att när hon gick på skolan brukade flickor syssla med textilslöjd och pojkar med träslöjd, men hon hade alltid velat göra det som pojkarna gjorde av trä. Nu är det dags att prova det! Som det är typiskt för svenska kvinnor, vill hon göra allt själv så hon vill lära sig möbelsnickeri för att inte be sin man som är möbelsnickare om hjälp. Nu har de hennes gjorda säng hyllor och en pall som används hemma hos dem. 
Båda deltagarna säger att det finns alltid mycket nytt att lära sig när man är möbelsnickare och det är fantastiskt när det finns andra som alltid kan hjälpa till och ge råd. Det viktigaste med möbelsnickeri är att du kan rädda gamla saker och renovera dem för att de ska kunna användas på nytt. På det sättet kan man rädda miljön vilket är så stort problem nuförtiden.

Gabija