Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Folkmusik med Astrid Sjöberg och ungdomar

Posted on sep 22, 2011

Den 21 september 2011 hade vi en underbar dag med enastående musik, dans och historia.

Evenemanget började med en presentation av Astrid Sjöberg och tre ungdomar. Astrid Sjöberg är riksspelman på Blekingelåtar och hon hade Kristin Borgehed, Christian Klinteberg och Emmie Löfgren med sig som är intresserade av folkmusik. Visbyrummet var så fullt av människor, så att vi var lite glada att Astrid Sjöberg inte tog alla elva ungdomar med sig.

Hon berättade om sitt projekt som heter ”Baltic Sea Inter Cult”: Projektet försöker ge en djupare syn på folkmusik runtom Östersjön. Just nu är det elva tonåringar och Astrid Sjöberg i gruppen som leder projektet. I augusti åkte de till Estland. Under resan hittade de flera unika låtar och instrument, men samtidigt lärde de sig mycket om estnisk historia.

Musiken är en viktig del av kulturen och kan också vara ett minne av historien. Astrid visade oss flera bilder från gamla vax-skivor som används liksom en vinyl-skiva, men flera år tidigare. Kvaliteten på ljudet är dålig, men man kunde bevara en viktig del av estnisk kultur: folkmusiken.

Gruppen visade oss flera låtar från resan och berättade om likheter i musik mellan Sverige, Estland och Polen. Välkända svenska låtar spelades för länge sen i Östersjöregionen, som bevisar hur gammal och stark förbindelsen mellan Sverige och Östersjöländerna är.

Texten: Roman Tauber, praktikant