Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Estland fanns inte när jag var barn

Posted on feb 14, 2019

Maarja Talgre kan verkligen konsten att trollbinda sin publik! 
I eftermiddags gästades Litorina av journalisten, författaren och radioveteranen Maarja Talgre som med sin sköna radioröst berättade om sin smärtsamma och samtidigt fantastiska historia för en fullsatt Aula Litorina.

Talgres historia har sin grund i hennes två böcker som handlar om hennes pappa Leo. ( Leos dotter och Leo- ett Estniskt öde). Båda finns att låna i Litorinas Östersjöbibliotek) 
– Jag skriver just nu på min tredje bok som handlar om mina föräldrars kärlek, berättade Maarja.

Under en timma tar Maarja med sin publik på en gripande resa som format och gjort henne till den hon är. Hon berättar om hur det var att växa upp i Sverige och vara fattiga flyktingar ifrån Estland. 
Om längtan efter en pappa som aldrig lyckades fly efter sin familj till Sverige. 
Om det konstiga med att prata två språk, ett på gatan med kompisarna och ett annat hemma med familjen. 
Om den ilande rädslan i magen som kom varje gång tåget körde förbi det lilla huset på gatan där de bodde. Tåget som den lilla Maarja förknippade med den farliga farbrorn Hitler som satt barn på tåg och skickat dem till ett fångläger. 
Om att som vuxen återvända till Estland och förstå vidden av att vara dotter till en pappa som varit med i motståndsrörelsen. 
Men mest av allt om det konstiga i att ha sitt ursprung i ett land som ”inte fanns” och som styrdes av en elak man vid namn Stalin.

– Mina kompisar på gatan visste inte vad Estland var. De trodde jag kom ifrån Island. Jag själv visste knappt heller men var oerhört rädd för två farliga män som hette Stalin och Hitler, berättade Maarja Talgre. 
– Varje kväll så drog jag täcket över mitt huvud och andades så tyst jag bara kunde så att inte Stalin skulle höra mig om han kom upp för trappan i vårt hus, fortsatte Maarja.

Maarjas historia går tyvärr att likna med många av de flyktinghistorier som vi får ta del av i dag. Detta berördes under både föreläsningen och under frågestunden efteråt. 
– Jag kan bara säga att vi alla hoppas att det spända läget i ex Ukraina kommer att gå över så att historien där inte upprepas igen, avslutade Maarja Talgre.

Tack för en mycket spännande föreläsning!