Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

En avskedshälsning från praktikanten Stefanie Brunsch

Posted on jul 1, 2011

Från den 1 april till den 30 juni absolverade jag inom ramen för mina studier i kulturvetenskap vid Europa-Universität Viadrina i Frankfurt an der Oder (Tyskland) en praktikperiod på Litorina. De här 3 månader är nu förbi och därför är det dags att säga hej då till Sverige, Litorina och er alla. Jag vill säga att jag trivdes jättebra på skolan och att jag verkligen avnjöt tiden i Sverige.

Min praktiktid på Litorina var fullspäckad med många upplevelser som jag aldrig kommer att glömma i hela mitt liv. Jag kommer ihåg till exempel utflykter till Aspö och Öland, intressanta föreläsningar, firandet av Litorinadagen och avslutningsfest, en spännande brännbollsmatch mellan Litorinas elever och personal och flera studiebesök. Förutom dessa händelser är jag glad att jag fick vara med vid första spadtaget för Litorinas nya aula och firandet av Sveriges traditionella midsommar. Tack vare flera besök på Litorinas båtbyggarlinje upptäckte jag dessutom min hänförelse för den traditionella båtbyggnadskonsten och robåtar.

Jag är väldigt tacksam att jag fick uppleva allt detta under min praktiktid eftersom på detta sätt lärde jag mig inte bara mer om Sveriges kultur och traditioner utan även om landets människor och deras värderingar. Därutöver uppskattar jag mycket att jag har fått en sådan omfattande inblick i omständigheterna hur ett sådant litet företag som Litorina fungerar och vilka ansträngningar det krävs varje dag för att hålla en sådan institution igång. Jag tycker att det som imponerade mig mest var skolans koncept att föra ihop olika nationaliteter och generationer. När man kommer hit lägger man strax märke till hur bra den här idén fungerar eftersom skolan är präglad av en ovanligt stark gemenskapskänsla.

Jag skulle gärna vilja passa på och tacka er alla för att hälsa mig så varmt välkommen till Litorina. Mitt särskilda tack går till Agrita som gav mig möjligheten att praktisera på Litorina och naturligtvis Maria som understödde mig under praktiken med alla sina krafter. Till resten av personalen vill jag säga att jag är jätteglad och tacksam att jag hamnade i ett sådant underbart team med så mycket humor, glädje och värme. Jag kan bara säga en gång till att jag hade en fantastisk tid på Litorina och att jag lärde mig uppskatta Sverige som ett land med jättesnälla människor och en underbar och unik natur. Samtidigt kan jag inte förneka att jag gläder mig åt att återvända till Tyskland där min familj, mina vänner, min hund men tyvärr också mitt examensarbete som väntar på mig.

Till slut vill jag önska de som fortsätter sina studier efter sommarlovet en bra start på det nya läsåret och en fortsatt fin och trevlig sommar! Jag hoppas att jag kan komma tillbaka någon gång för att hälsa på er skola och Karlskrona!

Ha det så bra!
Stefanie