Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Berlin – DAG 4 (den 18 april)

Posted on apr 25, 2012

Nästa dag var fullspäckad men spännande! Efter en bra och nyttig frukost åkte vi till Potsdam som också är en av Berlins sista tunnelbanestationer.
Cecilienhof har en rustik och lugn karaktär men det var här som de viktiga besluten fattades om andra krigets dramatiska händelser. Stalin, Truman och Churchill försökte här komma överens om hur de skulle kunna lyckas besegra Tyskland. Effekten av kriget blev att Europa i många år fick en ny gestaltning och vi alla är arvtagare av detta på ett eller annat sätt. Efter en kaffepaus kom vi till det imponerande slottet och parken Sansoucci (det här franska ordet som betyder ”utan bekymmer”).En promenad i solen genom den franska trädgården som varit i Fredrik den stores ägo, var väldigt avkopplande.
Efter lunchen som avnjöts i närheten av parken återvände vi till Berlins centrum. Där för att besöka Checkpoint Charlie Muséet – Mauermuseum. Vi fick lära känna den obegripliga historia om vad som skedde på de olika av sidor av muren och även ur den enskilda individens perspektiv. Den mänskliga kreavivitet var oändlig för att ta sig till den andra sidan..