Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Baklava för alla

Posted on feb 16, 2016

Idag har deltagare i etableringskursen ”Mer än svenska” med professionella bagaren Aiman Kansou från Syrien i spetsen visat för Seniorer hur man bakar baklava.

Gör man allt rätt då tar det ca 6 timmar. Vi föreslår ett enklare recept. Vågar ni baka den själva?

DSC_0600 DSC_0623

Först gör man deg och kavlar ca 12 lager så tunt som möjligt tills bordets utrymme räcker.

DSC_0607 DSC_0610 DSC_0612 DSC_0626

Sedan formar man geometriskt rätta fyrkanter.

Sedan tillsätter man hemgjord grädde som innehåller ett flertal hemliga ingredienser.

Sedan kryddar man med pistaschnötter och gör kuvert i form av trianglar.

DSC_0634 DSC_0635 DSC_0645 DSC_0647

Sedan penslar man med smör och sätter baklava i ugnen.

DSC_0650

 

DSC_0659 DSC_0653 DSC_0655 DSC_0651 DSC_0675

DSC_0598

Sedan tillägger man pistaschnötter och bjuder gästerna på sitt bakverk.

DSC_0690 DSC_0701 DSC_0705 DSC_0710 DSC_0722 DSC_0723 DSC_0661 DSC_0670 DSC_0686 DSC_0684 IMG_3692

Seniorerna var glada, intresserade och uttryckte sin tacksamhet för att deltagare i ”Mer än svenska” bjöd och jobbade hårt för att de skulle få se och smaka baklavan.

– Senaste tiden finns mycket tråkigt att läsa om våldbrott på Asylboende mm. Att skapa aktiviteter som visar på glädje, kunskap, tacksamhet känns då extra viktigt, påpekade Eva Rosén-Engström, ansvarig för kursen ”Mer än svenska”.

Kursen ”Mer än svenska” pågår i 6 månader och erbjuds via Arbetsförmedlingen. Syftet med utbildningen är att fortsätta utveckla svenska språket samt yrkesorienterande.

Kursen startar igen 4 april! Läs mer