Välkommen till Litorina folkhögskolas arkiv. Söker du aktuell information, besök vår webbplats.

Ukrainaresan 2018: Prypjat

Posted on apr 27, 2018

Östersjöns Pärlors resa till Ukraina den 13-20 april.

I detta inlägg kommer bilderna från staden Prypjat som ligger ett stenkast från kärnkraftverket i Tjernobyl.

Torsdagen den 19 april åkte vår grupp och spenderade en hel dag i den förbjudna zonen runt Tjernobyls kärnkraftverk. Att besöka Zonen är både en mäktig och läskig upplevelse.

Tjernobylolyckan inträffade den 26 april 1986 när Ukraina fortfarande var en del av Sovjetunionen. Reaktor nummer fyra exploderade och ett moln med radioaktiva partiklar spreds över Europa.

Tillträde till Zonen (med en radie på 30 km kring reaktorn) är förbjudet för allmänheten. Samtidigt är det förbjudna området ett av de populäraste turistmålen i dagens Ukraina, särskilt om man reser till Kiev.

Ta en titt på våra bilder så får ni se hur den nya sarkofagen över reaktor fyra samt Zonen ser ut idag, 32 år efter katastrofen.

Här lägger vi ut hälften av bilderna från Tjernobyl. Resten kommer i vårt nästa inlägg.

Prypjat är en så kallad spökstad som övergavs efter Tjernobylolyckan 1986.

När staden evakuerades 1986, hade den ca 50 000 invånare. Under evakueringen trodde folk att de skulle komma tillbaka hem om några dagar. Man fick bara ta med sig dokument och kläder som inte kontaminerats.

På plats i Prypjat känns det som att man har hamnat i en skräckfilm. Å andra sidan upplever man en häftig resa tillbaka i tiden.

32 år efter Tjernobylolyckan är det naturen som fortsätter att ta över spökstaden Prypjat.

Foto: Volodymyr Senatovskyi